Connect with us

Ballina

Çfarë po paralajmëron historiani serb? Ky është skenari i “rikthimit” të Serbisë në Kosovë

Published

on

Historiani serbë Millosh Koviç po vlerëson se është mirë që Kosova është bërë zyrtarisht një pengesë për vazhdimin e dialogut dhe se paraqitja e Beogradit në samitin e Sllovenisë ka zgjeruar hapësirën e Serbisë për manovrim, shkruajnë mediat serbe transmeton gazeta “Bota sot”.

« Pozicioni i politikës së jashtme të Serbisë po përmirësohet së bashku me forcimin e pozitës së Rusisë dhe Kinës, konfigurimi global po ndryshon. Ky është një lajm i mirë për ne », tha Koviç, i cili shton që Perëndimi po luan një lojë me Serbinë, duke dërguar të ndryshme sinjalizon përmes lë të kuptohet se një tërheqje e mundshme e KFOR-it.

Ai beson se « non-paperi » vjen nga SHBA e Gjermania, por nuk përjashtohet që diçka të vijë nga Ballkani nga, siç thotë ai, nga qendrat informale.

Qëllimi i « non-paperit » është që t’i bëjë palët të mendojnë për një model kompromisi në një situatë kur pozicionet e Beogradit dhe Prishtinës janë aq larg sa « qielli dhe toka », thotë ai.

Në vend të « non-paperëve » të ndryshme, sugjeron Koviç, zgjidhja duhet të kërkohet në formulën e autonomisë thelbësore për Kosovën, në përputhje me Kushtetutën e Serbisë, të drejtën ndërkombëtare dhe Rezolutën 1244.

« Autonomia thelbësore bazohet në Kushtetutën dhe Rezolutën tonë 1244, është një bazë ligjore reale nga e cila duhet të fillojmë në pritje të mbështetjes së Rusisë dhe Kinës, të cilat, veçanërisht Rusia, thirren në 1244. Dhe kjo është arsyeja pse ne duhet të marrim parasysh merrni parasysh kornizën ligjore », shpjegon Koviç.

« Ne duhet të drejtohemi në zemrat tona nga Besëlidhja e Kosovës, por në hapësirën reale duhet të jemi të matur, të jemi realistë dhe të masim forcën tonë, të shohim në çfarë situate jemi dhe të veprojmë në përputhje me rrethanat », këshillon Koviç.

Ai kujton se Lëvizja për Mbrojtjen e Kosovës në presidencën e së cilës është gjithashtu, po punon në një platformë për një zgjidhje e cila, siç thotë ai, do të lëvizë brenda kësaj kornize.

« Oferta jonë është e tillë që shqiptarët do të kenë një autonomi vërtet të gjerë, por që gjithmonë do t’i mundësojë Serbisë të kontrollojë situatën. Gjithashtu, Rezoluta 1244 nënkupton kthimin e një numri të mjaftueshëm të ushtrisë dhe policisë sonë në Kosovë, ne së pari duhet të mbrojmë kufijtë tanë. Por kur themi autonomi thelbësore për Kosovën, kjo do të thotë autonomi thelbësore për popullin serb sipas regjistrimit të vitit 1991, që do të thotë jo vetëm SSO por edhe faltoret tona », specifikoi Koviç, duke shtuar se plani është shumë i detajuar dhe do të së shpejti do të paraqiten në publik.

Continue Reading
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com